top of page
Foto van schrijverWilliam van Nieuwburg

Sneller roeien: Een knik in de juiste richting

2,5 jaar geleden in 2022 heb ik samen met drie vrienden van mij de eindproject van onze Bachelor Werktuigbouwkunde in TU Delft afgerond met onze onderzoek.


Hoe kunnen wij aanpassingen doen aan het materiaal van sporters om de sporters te helpen? Dat was de overkoepelende vraagstuk, specifiek bij de roeiers. In een eerdere studie was al ondervonden dat we efficiënter kunnen roeien als de roeispanen een knik hebben van 15 graden vanaf waar het blad begint.



Het gebruikte conventionele ontwerp
Roeiblad met de knik








Wat deze studie ook had gevonden in de resultaten is dat het helaas ook ervoor zorgde dat elke slag ook minder effectief was. Dat willen we ook niet, want dat betekent dat er minder werk word verricht per slag dat juist voor de snelheid moet zorgen. Dan kan het nieuwe ontwerp wel efficiënter zijn en ben je minder moe over de streep, maar een van een minder effectieve slag worden we heel snel trager van en win je niks. Daarom willen we wel dat we minstens even moe worden als van de conventionele roeiriemen, maar dan met de efficiëntie van de roeiriemen met de knik.


Je kan op zeker drie manieren ervoor zorgen dat er meer energie in het water gestopt word bij elke slag. Deze manieren zijn de slagfrequentie verhogen, blad oppervlak groter maken, en de roeiriemen langer maken. De slagfrequentie valt al gelijk af, want dit zal nogal onwennig zijn voor de roeiers. De laatste opties zijn allebei logisch en wij hadden gekozen om het blad oppervlak te vergroten.



Roeiboot bouwen, verzorgen, roeien en meten, daarna rekenen en we wisten het! Ons roeibootje ging sneller met evenveel effectiviteit als voorheen. We hebben nu bewezen dat als we het blad alleen groter maken dat de efficiëntie van de roeiriemen met de knik behouden blijft. Maar waarom is het met de knik nou efficiënter? Wat wij het liefst willen is dat de energie die jij in het roeien stopt ook ervoor zorgt dat dit gericht is. Dit betekent dat de voortstuwing van het water parallel moet zijn met de richting waarin jij vaart. Bij een hoek van nul graden gaat het water meer naar buiten als bij een hoek van 15 graden waar het water rechter naar achter gaat.



En zo hebben we laten zien dat roeien met een knik en een groter blad niet alleen efficiënter is, maar ook even effectief. Het is tenslotte net als in het leven: Als je verder wilt komen, zorg dan voor een groter blad. Roeien met de riemen die je hebt, maar wie zegt dat ze niet verbeterd kunnen worden?




11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page